Medierea Divorțului

Medierea Planului Parental


Ce este medierea divorțului?

Medierea divorțului este opțiunea preferată pentru acele cupluri care doresc să obțină o separare/divorț pașnică și amiabilă fără a fi nevoie să angajeze un avocat. O soluție care le permite ieșirea dintr-o relație într-un mod civilizat.

Soții în mediere pot să stabilească singuri ce e mai bine pentru ei, să își organizeze lucrurile importante pentru ei prin consens, departe de ochii lumii, economisind timp și bani. Două resurse limitate și prețioase pentru oricine.

Iar deciziile pe care le vor lua vor sta la baza acordului lor. Un acord corect și ce-i mai important viabil pentru ei. Pentru că în mediere interesele și drepturile lor sunt discutate și protejate.

Ce este un Acord?

 

Înseamnă că tu împreună cu soțul/soția ați ajuns la un consens legat de partajul bunurilor comune sau/și legat de rolul vostru ca părinți, legat de numele purtat de fiecare dintre soți, după divorț, după caz etc.


De ce să aleg medierea?

 

Pentru că medierea te poate ajuta în a rezolva lucrurile. Simplu, rapid și eficient.


De ce să aleg medierea în locul instanței de judecată?

Pentru că, în mediere soții în calitate de arhitecți ai propriului acord își păstrează controlul exclusiv asupra tuturor deciziilor luate. În timp ce, în justiție soarta viitorului lor și a copiilor (unde este cazul) se află în mâna judecătorilor suprasolicitați, a avocaților, a unui sistem de justitie care, adesea, nu are timp să analizeze pe deplin și să ia în considerare acele fapte și circumstanțe specifice situației lor, importante pentru ei.

Mai mult, cine poate cunoaște mai bine problema lui decât el însuși?!

De ce să apelez la un mediator în caz de divorț?

Pentru că un mediator vă poate ajuta să obțineți un acord echitabil, rezonabil și echilibrat. Astfel cuplurile care divorțează sau se separă pot să stabilească împreună condițiile divorțului/separării într-o manieră eficientă, accesibilă, civilizată. În acest sens, medierea este, de departe, modalitatea cea mai eficientă de încheiere (desfacere) a unei căsnicii.

Când pot să aleg medierea în caz de divorț?

 

În orice moment:

- înainte de a acționa în justiție;

- după înregistrarea la instanță a cererii de divorț;

- oricând în cursul judecății, inclusiv în căile de atac;

- chiar și după emiterea unei sentințe, pentru anumite situații.

 

De preferat înaintea introduceri cererii de divorț la instanța de judecată. Astfel lucrurile se simplifică foarte mult din toate punctele de vedere.


Cât durează medierea?

Depinde de cât de complicat este cazul dvs., de numărul de sesiuni necesare sau de cât de repede doriți să rezolvați problemele, însă vă puteți aștepta, în medie, la 1-3 sesiuni care durează 2-3 ore fiecare.

Din practică, vă pot spune că pentru soții care au fost separați ceva timp medierea, de regulă, se mișcă mai repede pentru că au avut timp să se acomodeze, să se adapteze la noua viață.

Aș vrea să mediem aspectele legate de divorț, însă simt că soțul/soția nu va fi de acord.
Ce ar trebui să fac?

Aproape orice divorț sau separare poate fi mediat indiferent de circumstanțe.

Însă există momente când un soț/soție ar putea fi rezistent la idee. De obicei pentru că este influențat de familie, de prieteni, de altfel bine intenționați dar care nu au cunoștință de legile divorțului și cum se aplică cuplului aflat în această situație.

Cu toate acestea, odată ce soții sunt informați cu privire la modul în care funcționează medierea, ce pot obține prin acest proces și cum poate beneficia familia în anii următori de pe urma ei, reacția obișnuită este că și-ar fi dorit să știe mai demult despre această opțiune.

Prin urmare, vă încurajez, dacă sunteți într-o astfel de situație să-i sugerați soțului/soției să ia legătura folosind datele de contact. De asemenea și dvs. să faceți același lucru.

Așa, cel puțin, veți lua o decizie informată. Veți ști care este modalitatea care vi se potrivește cel mai bine în a obține separarea sau divorțul.

Pot sa accesez medierea dacă am înregistrat deja cererea de divorț la judecătorie?

 

Desigur.

Medierea este posibilă chiar și în această situație. Instanța de judecată va suspenda procesul de divorț, conform legii, pentru maximum 3 luni.


Ce avantaje am pentru situația în care apelez la mediere, în timpul procesului de divorț?

 

Pentru situatia în care ați ajuns la un acord ca urmare a procesului de mediere se închide procesul în justiție.


Doresc să accesez medierea dar soțul meu este violent și îmi este frică să mă întâlnesc față în față cu el. Ce pot să fac?

 

Dacă există o istorie a violenței domestice sau dacă sunteți preocupată de întâlnirea în comun, puteți cere mediatorului să se întâlnească cu dvs. și soțul dvs. în ședințe sau în momente separate. De asemenea, pentru confortul dvs. puteți cere să fiți însoțită în procedura medierii.


Medierea post-divorț este posibilă?

Da!
Medierea poate fi benefică și în aceste cazuri deoarece permite foștilor soți să-și rezolve amiabil diferendele fără a fi nevoiți să recurgă la instanțele de judecată pentru ajutor.

De fapt, părțile care și-au stabilit aranjametele divorțului prin mediere au un avantaj în aceste situații deoarece cunosc procedura și știu ce e nevoie să facă în cazul apariției unui litigiu după divorț. Tocmai de aceea un procent foarte mic din divorțurile mediate ajung pe rolul instanțelor de judecată.

Ce este un plan parental?

 

Este un document scris care schițează responsabilitatea fiecărui părinte după divorț sau separare.


Ce înseamnă acord în contextul unui plan parental?

Înseamnă că tu și celălalt părinte ați ajuns la un consens legat de rolul vostru ca părinți.

Am nevoie de un plan parental în caz de divorț?

 

Da, planul parental face parte din decizia de divorț pentru cuplurile cu copii.


De ce să aleg medierea planului parental?

 

Pentru că medierea vă oferă spațiu și timp pentru a vă gândi la ce este mai important pentru copilul dvs., pentru dvs. și pentru toți membrii familiei și ceea ce este cel mai important dvs. decideți, fiind tot timpul în control, ceea ce este mai bine pentru dvs. și familia dvs.


Ce este inclus într-un plan parental?

 

Planurile parentale pot să cuprindă de la: programul privind custodia, vizitarea, obligații financiare, îngrijirea, educația, deciziile medicale, responsabilități legate de transport, vacanțe, comunicarea, relații cu familia extinsă sau alte relații, până la orientări religioase etc.


Cât de detaliat este un plan parental?

 

Planul parental poate fi simplu sau complex, în funcție de ce își doresc părinții.

 

Desigur cele mai bune planuri parentale sunt cele care abordează cât mai multe aspecte din viața copilului și a părinților în raport cu copilul.


Poate fi schimbat planul parental?

 

Desigur.

Oricând puteți să interveniți pe articolele din planul parental și să le schimbați atunci când nu mai corespund realității, când unul dintre părinți nu-și respectă obligațiile de orice fel agreate, când se mută în alt oraș etc. E chiar indicat când nevoile copilului se schimbă. De exemplu: Un plan parental care funcționează pentru un copil mic nu va fi adecvat pentru un adolescent.

 

Chiar și în situația în care este validat printr-o hotărâre judecătorească.


Cum se decide custodia copilului?

 

De obicei, cea mai bună opțiune este ca părinții să decidă împreună chestiunile privind custodia copilului. Cu toate acestea, în cazul în care părinții nu pot ajunge la un acord, un judecător va decide în locul lor.

Folosește formularul de mai jos pentru a programa o discuție despre cum te poate ajuta medierea în problema ta. Ședința de informare este gratuită.

Solicită o întrevedere

© 2019 Venter Mirela - Birou de Mediator. Toate drepturile rezervate.