Atenție!

Știrea care circulă în aceste zile sub titlul "Divorțul la mediator a fost interzis" este o știre fabricată și prezentată tendențios, cu scopul de a induce în eroare cuplurile care intenționează să beneficieze de avantajele medierii în procesul de divorț.

 

Ideea de interzicere a divorțului la mediator este pur și simplu un nonsens. Pentru că mediatorul nu pronunță și nici nu certifică divorțul - competențe pe care le au doar instanța de judecată, notarul sau după caz ofițerul de stare civilă. Medierea nu are și nici nu a avut vreodată rolul de a divorța în sens procedural. Rolul medierii în procesul de divorț a fost și rămâne în continuare acela de a ajuta părțile să ajungă la o înțelegere cu privire la așa numitele accesorii ale divorțului.

 

Cuplurile care înaintează instanței de judecată cererea de divorț însoțită de acordul de mediere beneficiază în continuare de avantaje incontestabile precum: 

Controlul total asupra unor decizii importante privind divorțului (custodia minorilor, contribuția la cheltuielile de creștere și educare a copiilor, partajul bunurilor comune etc.);

Desfășurarea sedințelor de judecată în camera de consiliu, deci fără expunere publică;

Mai puține termene decât în situația în care accesoriile divorțului ar fi stabilite în fața instanței;

Reducerea taxei judiciare de timbru la jumătate, în cazul partajului;

Simplificarea procedurii de divorț (fără dezbateri publice, fără martori, fără avocați etc.)

Rețineți! Prin medierea divorțului, starea conflictuală este controlată de mediator, iar discuțiile sunt canalizate spre o abordare constructivă. Astfel părțile reușesc să-și formuleze pretențiile și să-și atingă obiectivele. Acordul de mediere consemnează integral înțelegerea părților cu privire la accesorile divorțului. Instanța de judecată verifică legalitatea acordului, ia act de înțelegerea părților și în consecință pronunță divorțul.

Concluzie: În continuare, medierea rămâne o procedură esențială în procesul divorțului, fiind calea cea mai eficientă către un divorț rapid, civilizat, discret!

(Articol liber spre publicare)

Comunicat Consiliul de Mediere